OM OSS

Selskap "BulSun Group" - Din pålitelige partner

NYHETER

 

България е в топ 5 на руснаците като предпочитана дестинация за почивка

България е в челната петица на предпочитаните дестинации за почивка сред руснаците, каза в интервю за "Хоризонт" Майя Ломидзе, ръководител на най-голямата асоциация на туроператорите в Русия - АТОР:
След като направихме равносметката за туристическите предпочитания на отминалите майски празници, за руските граждани България се намира в челната петица на най-продаваните направления. Някои от туроператорите отчетоха увеличение на търсенето на България с 35-40 %, а други отчетоха не толкова високи резултати и това е средният резултат според аналитичната служба на АТОР.
Интересът към България се е увеличил средно с 15%. Според направено проучване от Всеруския център за изследване на общественото мнение за нагласите на руснаците преди почивния сезон 45% от тях са посочили, че ще прекарат лятната си почивка по домовете си, което е увеличение спрямо миналата година с 5% , когато 40% са се изказали за подобна възможност. 35% са заявили, че ще почиват на вилите си, което е нарастване пък с 9% спрямо 2015 година, а само 3% ще почиват в чужбина, извън територията на бившия СССР. 17% от анкетираните планират да работят през лятото, което е нарастване с 6% спрямо миналата година.
Финансови проблеми са основна причина за отказ от почивка през летния сезон на 44% от участвалите в проучването, подобно обяснение през миналата година са дали 43%.
Според Мая Ломидзе е трудно да се прогнозира, дали това увеличение на руски туристи към България ще се задържи и през започващия летен сезон:  
Много почивки се предпочитат и правят в последния момент. Виждаме, че прираст ще има, но с колко ще се развие и достигне туристопотокът ни е сложно да прогнозираме, защото практически нямаме цялата информация за продажбата на българското направление. Това, с което разполагаме като информация в този момент, е за 2-3 седмици напред.  
След обтягането на руско-турските отношения и затварянето на турските курорти за руските туристи, повечето страни от Южна Европа, между които е България, се борят кой да привлече повече туристи от тези 5 милиона души, които посещаваха Турция.
Майя Ломидзе смята, че България ще получи своята част от тези туристи, но далеч не всички от тях:
Отсъствието на Турция и Египет от този пазар си казва думата, защото това доведе до преразпределяне на целия поток. Част от него избра други направления за почивка, в които е и България. Но има част от тези туристи, която въобще няма да отиде да почива никъде. Така че страните от Средиземноморието или от Черноморския басейн, където е България, не трябва да очакват тези пет милиона туристи да се преориентират. Но е факт, че България ще увеличи туристите си от Русия. Важно е цените да не бъдат повишавани.